loading

Vstavané kuchyne na mieru – Plánovanie a ergonómia

Plánovanie a ergonómia - vstavané kuchyne na mieru

Plánovať vstavané kuchyne na mieru je náročné a je potrebné si hneď na začiatku ujasniť, čo od kuchyne na mieru očakávate (čo by mala priniesť do bytu, aká presne bude jej funkcia?). Budete sa v nej pohybovať každý deň, pripravovať jedlo sami, alebo sa stane miestom stretávania sa všetkých členov domácnosti pri spoločnej večeri? Chcete ju mať oddelenú od zbytku bytu, alebo naopak preferujete otvorený priestor a prajete si mať kuchyňu spojenú s obývacou časťou?

Pokiaľ máte v týchto otázkach jasno, prichádza na rad zamyslenie nad ergonómiou kuchyne a praktickými otázkami, ktoré majú kľúčový význam pre vytvorenie kvalitného a efektívneho kuchynského priestoru – napr:


– Aké materiály preferujete? Vyrovnajú sa s väčšou vlhkosťou a namáhaním pri príprave jedla?

– Ako vyzerajú vedľajšie miestnosti? Medzi kuchyňou a susednými priestormi by nemal byť drastický prechod, miestnosti by mali aspoň trochu ladiť.

– Bude v kuchyni variť prevážne ľavák alebo pravák (podľa toho smerujeme náväznosť kuchynských zón)? Čo by vám mohlo pomôcť sa v kuchyni lepšie a rýchlejšie orientovať a pohybovať?


Plánovánie zón s DYNAMIC SPACE od firmy Blum

Vstavané kuchyne na mieru je vhodné zostavovať podľa funkčných zón. Čo sú kuchynské zóny? Ide o oblastí, ktoré sa pri práci v kuchyni využívajú k rôznym činnostiam. Správne usporiadanie kuchyne a praktické rozmiestnenie jednotlivých prvkov a doplnkov vám ušetrí nie jednu hrču na hlave a mnoho zbytočných pohybov. Vstavané kuchyne na mieru zahrňujú 5 zón:

Zásoby potravín

Zásoby

Tu sú uložené potraviny ako chlieb, pochutiny pre prípravu raňajok, chladené potraviny v chladničke a podobne.

Úložný priestor

Úložný priestor

V tejto zóne sú uložené predmety ako riady, jedálenský príbor, dózy s otvorenými baleniami potravín, univerzálne krájače a iné.

Umývanie

Umývanie

Miesto okolo umývadla je ideálne pre umiestnenie pomôcok pre čistenie a umývanie, pre triedený odpad a podobne.

Príprava

Príprava

Na tomto mieste sa nachádza hlavná pracovná plocha v kuchyni. Sem sa majú uložiť predmety ako nože, pracovné pomôcky, misky, koreničky a iné.

Varenie / Pečenie

Varenie a pečenie

V tejto zóne je ideálne uskladniť pracovné náradie na varenie, hrnce a panvice, pomôcky na pečenie a ďalšie.

Usporiadanie zón

Pokiaľ ste pravák, naplánujte si zóny v kuchyni v smere hodinových ručičiek. Ak ste ľavák, bude pre vás výhodnejšie usporiadanie zón opačné, teda proti smeru hodinových ručičiek. Tieto poznatky pochádzajú z mnohých technických prieskumov. Pozrite sa na príklad kuchyne na mieru pre pravákov v tvaru L navrhnutej podľa zón:

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár